Myter om hunde

Myte 2: Selvfølgelig skal du hjælpe din hund

Indlægget har været bragt i Dyrefondet – bladet for dyrevenner.
Af Betina Sabinsky, adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise.

Myte 2: Lad hundene selv finde ud af det. Det er sådan, de finder ud af, hvem der er alfa- eller overhund!

Den holdning møder vi ofte som hundeejere – faktisk så ofte, at mange tror fuldt og fast på, at sådan er det! Men myten kan have ødelæggende konsekvenser for din hund og for din hunds tillid til dig.

Myten begrundes altid med, at hunde er flokdyr, og at deres flokstruktur er hierarkisk, så det ligger i deres natur at ’sætte hinanden på plads’.

Intet kunne være mere forkert! Det vil være det samme som at sige, at børn selv skal finde ud af det, når der opstår konflikter. Så ville de løse konflikter ved at råbe, slå og bruge andre overgreb, og det er jo netop det, som vi prøver at lære vores børn at lade være med.

Vi ønsker børn, som er sociale og venlige og udviser empati med andre. Hvorfor tænker vi så anderledes, når det gælder vores hunde?

Ifølge videnskaben er hundes flokstruktur ikke hierarkisk opbygget. Det er en familiestruktur ligesom menneskers. I hundefamilien er alle kærlige, venlige og empatiske over for hinanden. Vi lærer faktisk vores hunde det stik modsatte, hvis vi mener, at de selv skal finde ud af at løse indbyrdes konflikter.

Hunde i vand

Kend din hund

Hunde skal socialiseres, og socialisering foregår hele hundens liv. Den vigtigste socialisering sker i hvalpe- og unghundeperioden. Det er her, grundlaget for deres fremtidige sociale færdigheder dannes. Men sociale færdigheder skal finpudses og finjusteres gennem hele hundens liv, på samme måde som hos os mennesker.

Det er vigtigt, at du kender din hund og forstår dens individuelle behov. Nogle hunde er selvsikre med masser af gåpåmod. De frygter intet, er glade for alt og alle og har måske en tendens til at være for voldsomme af bare glæde (den udadvendte type).

Andre hunde er mere sensitive. De har en tendens til mere frygt og bryder sig ikke om for voldsom omgang med andre hunde (den indadvendte type).

Begge er helt almindelige hundetyper, der nemt kan få ødelagt deres muligheder for at lære at kommunikere på en venlig og balanceret måde.

 

Bøller og skrapsakker

Den udadvendte kan være for voldsom og anmassende for de andre hunde. De andre hunde vil synes, den er irriterende, og irettesætte den alt for kraftigt.

Den indadvendte har typisk ikke altid lyst til at snakke eller lege med andre hunde – især ikke hvis de er for anmassende. Hvis ikke den får hjælp af sin ejer, vil den på et tidspunkt være nødt til med store bogstaver at fortælle: ”Jeg har IKKE lyst.” På den måde lærer begge hundetyper en vigtig lektie, som de vil bære med sig til næste hundemøde.

Den udadvendte vil få blandede følelser af både glæde og usikkerhed, når den møder andre hunde. Usikkerhed øger stressen ved hundemøder og gør voldsomheden endnu mere voldsom. Voldsomheden bliver forklaret af ejeren som en ’dominans’ eller forklaret med, at hunden er en ’alfahund’.

Den indadvendte vil højst sandsynligt reagere mere udfarende, næste gang den møder en hund.
Sagt med andre ord vil den udadvendte type have en tendens til at blive en ’bølle’ eller en ’mobber’, mens den indadvendte mere har en tendens til at blive en ’skrapsak’.

Hund i snor

Træn din hund

’Bøllen’ har behov for tid til at lære selvkontrol, så den kan lege roligt og forstå det, hvis en anden hund signalerer, at den ikke vil snakke.

’Skrapsakken’ har også behov for tid, men her taler vi om tid til at øge sin nysgerrighed og få lyst til en eventuel leg.

Der er vigtigt, at du ikke skælder din hund ud for enten at være en bølle eller en skrapsak. Det lærer hunden nemlig ikke noget af – tværtimod kan problemet blive værre.

Adfærden skal ændres ved hjælp af positiv træning, og hvis problemet er stort, er det ofte nødvendigt at kontakte en professionel adfærdsbehandler for at få rådgivning om, hvordan du skal træne.

 

Ligesom børn

Hvor mange gange har vi ikke også hørt sætningen ”Min hund er meget dominerende og sætter din på plads med det samme – og så er det overstået” eller ”Min hund kan godt være lidt skrap i det”?

Ville vi også sige det samme, når vi mødes som forældre sammen med vores børn?

”Mit barn kan godt være meget dominerende og sætter dit barn på plads med det samme.”

Tænker du nu ”Jamen en hund og et barn er jo ikke det samme”? Du har helt ret – mennesker og dyr er ikke den samme art, men vi er begge pattedyr, og vi føler og lærer på nøjagtig den samme måde. Det er dokumenteret med forskning i læringspsykologi.

Hundevenner

Respektér din hund

Men skal alle hunde ikke kunne omgås hinanden? De skal da kunne lære at sige fra?

Svaret er nej. Hunde har det på samme måde som mennesker. De kan ikke lide alle hunde. Det, vi ønsker at lære vores hunde, er, at de hunde, som de ikke ønsker at have noget med at gøre, dem undgår man. Men mange hundeejere har ikke en chance for at vælge fra eller til.

Det betyder, at myten om, at hunden skal lære at klare sig selv, kan gøre det umuligt for dig som hundeejer at respektere din egen hunds behov. Ved at være afvisende og ignorere den anden hund fortæller din hund, at den ikke ønsker kontakt. Det er sund kommunikation. På samme måde ignorerer vi også bestemte mennesker eller typer, vi ikke ønsker kontakt eller samvær med. Men da rigtig mange slipper deres hunde løs i områder, hvor de skal have snor på, er det næsten umuligt for både os og vores hunde selv at vælge, hvem vi vil hilse på. For den udadvendte hund kommer typisk farende for at hilse, mens ejeren på afstand råber: ”Den gør ikke noget!”

 

Sådan får du gode hundemøder:

  • Kald din hund til dig, hvis den er løs, når du ser en anden hund.
  • Spørg altid ejeren først, om det er okay, at de mødes.
  • Stå gerne på en behagelig afstand med jeres hunde i snor først for at se, om hundene ønsker hinandens samvær. Mange signaler fra hunden kan lettere ses, når der er en god afstand. Det giver mere ro på inden et hilsemøde.
  • Undgå for mange hunde på én gang (medmindre de kender hinanden godt og fungerer sammen). Det er svært både for dig og din hund at overskue alle hunde og deres signaler. Det øger stress og giver dårlig kommunikation.
  • Stop altid, mens legen er god, eller hold pauser undervejs, hvor I begge tager hundene i snor. Det øger din hunds ro i legen og giver den bedre mulighed for at aflæse den anden hunds signaler i legen.
< FÅ AFLIVET FLERE MYTER