Myte 4: Hvis din hund knurrer, har du overtrådt alle dens grænser
Indlægget har været bragt i Dyrefondet – bladet for dyrevenner.
Af Betina Sabinsky, adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise.
Myte 4: ”Når din hund ligger med et kødben eller noget andet lækkert, skal hunden finde sig i, at du eller dine børn tager det fra den. Knurrer den af jer, har den ikke forstået, at I er lederne.” Sådan lyder en myte, der er så farlig, at den kan ende med, at hunden bider og bliver aflivet.
Du har helt sikkert hørt påstanden flere gange, og du praktiserer den måske ovenikøbet i hverdagen uden at tænke over, at det kan få fatale konsekvenser.
Selvfølgelig har vi nogle gange behov for at tage ting væk fra vores hunde. Det kan være alt fra genstande, som kan være farlige, til mad, som hunden har stjålet. Så det er ikke selve fjernelsen, som er det egentlige problem. Det er måden, vi gør det på.
Hundens rettigheder
Hunde har ligesom mennesker rettighederne over deres mad og deres ting. For nogle hunde betyder den rettighed meget mere end for andre hunde. Det samme gælder os.
Tænk på, hvor irriterende det ville være, hvis du fik serveret et lækkert måltid, og en anden i familien kom og fjernede det uden videre. Eller hvis du på din vej finder 100 kroner, som din far eller en ældre søster tager fra dig for at vise, at de bestemmer over dig.
Det er, hvad mange udsætter hunde for. En kæmpe frustration hober sig op inden i hunden over den manglende ret til at bestemme over og forvalte sine egne ressourcer. Så før eller siden vil hunden begynde at knurre.
Nu er det nok!
Når en hund knurrer, fortæller den dig, at nu er det nok. Du skal ikke tage noget fra mig mere eller gå over mine grænser. Præcis det samme sker for os, når vi får nok. Så siger vi også fra.
Inden hunden knurrer, har den sendt utrolig mange andre signaler til os for at få os til at stoppe. Men dem har vi enten overset eller ikke respekteret – og nu har hunden fået nok.
Vi bliver bekymrede over og bange for den adfærd og lytter i værste fald til myten om, at hunden nu er ved at overtage magten. Derfor skal vi vise den, hvem der bestemmer, og være hårdere – både når vi tager noget fra hunden, og generelt i hverdagen. Intet kan være mere ødelæggende.
Frustrationen hober sig op
Inden i hunden ophober frustrationerne og vreden sig, og dens forsvarszone bliver større og større. Den begynder at holde mere øje med, hvornår nogen nærmer sig dens madskål, legetøj eller ejer, og adfærden kan også udvides til en mere udpræget territorial adfærd, så den vogter mere i både hus og have, når der kommer gæster.
Hunde er lige så forskellige som os mennesker, så nogle hunde viser ikke noget forøget ressourceforsvar før den dag, hvor de ’ud af den blå luft’ lige pludselig bider. Som regel går det ud over familiens børn, børnenes venner eller husets gæster.
Hunden skal kende sin plads
For et stykke tid siden var jeg til en børnefødselsdag hos en familie med en stor hund, der lå og tyggede på et gnaveben under bordet, hvor vi alle spiste boller og lagkage. Et af børnene ville hen til hunden for at kæle, og hunden viste tydeligt med let løftede læber, at det bestemt ikke var en god idé. Jeg påpegede det for barnets far, samtidig med at jeg fik drengens opmærksomhed og hurtigt fik ham væk fra hunden. Svaret, jeg fik, var rystende: ”Alle mine børn skal kunne gå hen til hunden, selvom den ligger med noget. Hunden skal kende sin plads i hierarkiet.”
Jeg var mildest talt målløs. Den indstilling kan betyde, at hunden bider et barn eller få ham selv vansiret for evigt.
Byt med noget bedre
For at få hunden til at give noget fra sig er vi nødt til at tænke på en helt anden måde.
Forestil dig igen, at du sidder ved det lækre måltid, som du nu så småt er begyndt at indtage. Pludselig kommer én i familien og tilbyder dig et endnu lækrere måltid – din livret. Eller forestil dig, at du finder 100 kroner, og din far tilbyder dig 300 kroner i bytte. Så er det pludselig nemmere at give afkald med glæde.
Det er vigtigt, at vi kan tage ting fra vores hunde, men det er endnu vigtigere, at vi ved hjælp af træning sørger for, at hunden gør det med glæde. Hunden skal have lyst til at give sit ben eller den nyligt fundne spændende ting væk for i stedet at få noget, den hellere vil have. Det er vigtigt, at hunden ser dig som en ressourcegiver og ikke som en ressourcesuger.
Hunde generaliserer hurtigt, så hvis du er en ressourcesuger, vil den tro, at andre mennesker også er det. Det øger din hunds trang til at vogte over sine ting, og det kan gå ud over andre og få katastrofale følger.
Få hjælp
Har din hund udviklet et problematisk ressourceforsvar, er det vigtigt, at du får hjælp af en professionel adfærdsrådgiver, der giver dig et tilrettelagt handlings- og træningsprogram.
Der kan være mange årsager til, at din hund har udviklet adfærden. De fleste hunde, der har problemet, er usikre. Hvis du straffer hunden, øger du usikkerheden både i situationen og generelt i hverdagen. Den problematiske adfærd øges eller kan undertrykkes, til den ’lige pludselig’ springer som en bombe, en dag du mindst aner det. Og det er som regel altid en anden end dig, det går ud over.
Forskningen viser, at hunde forstår fairplay og betydningen af retfærdighed. Gør du det?
Sådan lærer du din hund at bytte
Alle hunde er forskellige og kan lide forskellige ting. Find ud af, hvad din hund elsker allermest, og brug det til en positiv og vigtig træning.
- Væn din hund til, at den med jævne mellemrum får et par lækre godbidder, når du eller andre i familien går forbi den.
Du lærer hunden, at når I kommer hen imod den, så er det givende. Dette er uanset hundens alder – det vigtigste er at komme i gang.
- Lav nogle sjove søgeøvelser med hundens mad eller lækre godbidder i haven og på gåturen.
Du lærer hunden, at I er sammen om noget sjovt med maden eller godbidder.
- Giv din hund noget ekstra lækkert i madskålen, mens den er i gang med at spise.
Du lærer hunden, at dine hænder er tæt på maden og dens mund, og at det betyder noget godt.
- Lav sjove og positive slipøvelser med din hund.
Du lærer din hund at slippe med det samme med glæde, og glæden smitter af, hvis andre har behov for at bruge den samme kommando.
- Bytte-bytte-købmand
Indtil din hund har lært at slippe med glæde, eller hvis du har en frisk hvalp eller unghund, så tænk altid på at bytte det, din hund har, med noget, der er endnu bedre.
- Hvis hunden ligger med et ben
Som grundprincip: Lad altid hunden være i fred, når den har et ben. Er du nødt til at fjerne benet, så giv altid hunden noget andet helt vildt lækkert med den anden hånd.