Sådan får du hunden ned i gear
Af Betina Sabinsky, adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise.
Har du en stresset hund, er det ikke nok at droppe de fysisk krævende aktiviteter. Hunden skal også have stimuleret sine sanser, så de beroligende hormoner bliver aktiveret.
Når I går tur, skal du fokusere mere på at gå stille og roligt og samtidig sørge for, at hunden får stimuleret sine sanser.
Gå ture i et markant langsommere tempo, end I plejer, og lad hunden sanse og undersøge sine omgivelser mere koncentreret. Lad hunden snuse til miljøet, og tag yndlingsgufferne med til sjove og uundværlige søgeøvelser i forskelligt terræn undervejs.
Hunden har behov for at aktivere det såkaldt parasympatiske nervesystem, der øger mængden af rolige hormoner.
Du kan med fordel også lave daglige søgeøvelser med hundens mad på grønne arealer eller i haven. Bland gerne maden med noget godt for at vække appetitten. Hunde, som har kronisk stress, har som regel dårlig appetit, så gør maden attraktiv.
Balance og motorik
For at erstatte det høje fysiske aktivitetsniveau, som din hund er vant til, kan du med stor fordel fokusere på bevægelsesøvelser i balance og motorik.
Du kan nemt bruge naturen og miljøet, du færdes i. Lad den gå op på noget, eksempelvis en sten eller bænk. Lad den gå gennem noget, eksempelvis et bildæk eller dine ben. Lad den springe over noget, gå balance, krybe under noget eller lægge forpoterne op på noget.
Under øvelserne fokuseres der ikke på fart, men på langsomme bevægelser, hvor din hund skal koncentrere sig. Her trænes koordinering af både venstre og højre side af kroppen. Det giver en sund træthed, som giver en bedre og dybere søvn og øger din hunds generelle intelligens.
Slap af
Husk også for alt i verden at have masser af gåture, hvor du lader hunden gå og snuse uden din indblanding eller igangsættelse af aktiviteter.
Tag en timeout på gåturen, og sæt jer ned, og kig på mennesker, ud over vandet eller andet, som stimulerer synssansen.
Stimuler din hund fysisk dagligt gennem berøring og massage; det øger udskillelsen af oxytocin, som giver ro og velvære.
Får hunden sin søvn?
Søvn er nødvendig for at restituere, øge læring og være klar til en ny dag.
Hundens døgn er baseret på meget søvn og hvile. En hvalp skal sove 18-20 timer dagligt, en unghund 14-18 timer, en voksen hund 14-16 timer, og ældre eller syge hunde op imod 18-20 timer.
Tygning beroliger
Hvalpe, unghunde eller hunde, som har meget rastløshed i kroppen, kan man aktivere og stimulere med et sundt tyggeben, en Kong eller en rørknogle med fyld i, som hunden skal slikke for at få ud.
Tygge- og slikkeadfærd øger en fordybelse og koncentration, som aktiverer rolige hormonstoffer. Noget tilsvarende sker i naturen, når et rovdyr har nedlagt sit bytte (høj aktivitet) og efterfølgende spiser, gnaver og slikker knoglerne rene (lav aktivitet).
I vores verden med hundemad af tørkost, som bliver serveret i kedelige madskåle, forsvinder den naturlige dominoeffekt i stimulering og aktivering fra sult, søg, jagt og angreb til mad og mæthed, ro og hvile.
Læs også
- Lad være med at stresse din hund
- Lad hunden snuse på gåturen
- Nyborg Dyrehospitals artikel ‘Stress hos hunde‘