Myter om hunde

Myte 9: Alle hundeejere bør gå til hundetræning

Indlægget har været bragt i Dyrefondet – bladet for dyrevenner.
Af Betina Sabinsky, adfærdsbehandler og dyreinstruktør, DogWise.

Myte 9: ˮNår man har haft hund før, er der ingen grund til at gå til træning igen, når man får en ny hund.” Sådan lyder en myte, som mange såkaldt erfarne hundeejere holder fast i, når de får en ny hvalp i huset. Resultatet er, at ejeren går glip af al den seneste vigtige viden om hundeadfærd, og at hunden risikerer at tage skade.

Påstanden om, at hundeejere, der har haft hund før, ikke behøver gå til træning, er en ødelæggende myte.

Den kan ikke alene have fatale konsekvenser for ejerens egen hund, men også for andre hundes fysiske og psykiske sundhed.

For hvis din hund får adfærdsproblemer, fordi den er trænet forkert, kan det nemlig hurtigt gå ud over andre hunde, som I møder på jeres vej.

Myten er kendt i flere versioner som for eksempel:

  • ˮJeg har haft hunde i 20 år og har ikke behov for at gå til træning.”
  • ˮJeg går kun til hvalpetræning for socialiseringens skyld, og så har jeg ikke behov for mere.”
  • ˮJeg har haft hunde hele livet og ved rigeligt om hunde.”
  • ˮMin hund har ikke behov for træning. Den ved, at det er mig, der bestemmer.”
Hvalp i blade

’Den gamle skole’

Hundeejere, der mener, at de allerede ved alt om hundeadfærd og hundetræning, er ofte af ʼden gamle skole’. De træner efter forældede metoder, som skaber unødvendig stress og forringet livskvalitet for deres hunde.

Men det stopper ikke her, for denne type hundeejere elsker som oftest at sprede deres ’viden’ til familie, venner og naboer. Nogle af dem er som ninjaer, der lister rundt på villaveje og kaster sig over nye hvalpeejere for at udbrede deres særlige viden om, hvordan de små poter skal opdrages.

 

Myterne spreder sig

Der findes ikke nogen hundeejere, som aldrig har spurgt sig selv: ˮHvorfor gør min hund sådan? Og hvordan kan jeg få den til at gøre, som jeg vil?”

Det mest nærliggende er at spørge andre hundeejere til råds. På den måde deles myterne videre fra mund til mund og fastholdes i en grad, så det har ødelæggende konsekvenser.

 

Ejeren skal trænes

På hundeskoler er det ikke hunden, der undervises. Det er hundeejeren.

Under hundetræningen formidles der ny viden, og hundeejerne får redskaber til, hvordan de håndterer uønsket adfærd, træner hunden og i det hele taget får hverdagen til at fungere.

Hunden har behov for at være blandt andre – både hunde og mennesker – og samtidig lære at koncentrere sig i et forstyrrende miljø. Hunden har behov for at lære nye ting, og hundens fantastiske, naturlige evner til at løse problemer og samarbejde skal kontinuerligt udvikles, finpudses og holdes ved lige.

Hvalp

Den nyeste viden

I dag underviser flere og flere hundeskoler efter den nyeste viden og kan forklare dig, hvordan træningsmetoder og indlæring virker, hvilke konsekvenser det har, og hvordan det påvirker din hund.

Det er ikke kun i hvalpetiden, at det er vigtigt at gå til træning. Det er vigtigt i hele hundens levetid – også i senioralderen, hvor en ’fit’ hjerne øger lysten og viljen til at leve endnu længere.

 

Træn hele livet

Præcis sådan gør vi jo også, når det gælder menneskets faser. Vi kommer i mødregruppe, vuggestue, børnehave, skole, på en uddannelse og ud på arbejdsmarkedet for hele tiden at lære nyt. Og når vi kommer til pensionsalderen, ønsker vi stadig at være aktive i vores krop og sjæl, så livet fortsat har indhold.
Hunden kommer i forskellige livsfaser ligesom mennesker, og som hundeejer har man behov for at have de rigtige redskaber til alle hundens fantastiske faser.

Gennem træning lærer hund og ejer hinanden meget bedre at kende. Ved at træne på sjove, meningsfulde, attraktive, realistiske og tillidsskabende måder opnår vi en helt anden respekt for det fantastiske individ, som hunden er, og det kommer der noget helt særligt ud af.

Jeg havde engang en nabo, der sagde, at han ikke gik til hundetræning, fordi han ikke kunne forstå alle de intetsigende øvelser, og i øvrigt var alle hans hunde dumme som snot … I rest my case.

 

Find de dygtige hundetrænere

For at du kan være sikker på, at du modtager den undervisning, som du og din hund har krav på, er det vigtigt, at du vælger en hundetræner og adfærdsbehandler, der har en nødvendig uddannelse i læringspsykologiens konsekvenser, og som har gennemgået relevante kurser for at følge med i den nyeste forskning og viden. Din hundetræner og adfærdsbehandler skal kunne omsætte den viden i både teori og praksis samt kunne give dig konkrete træningsråd.

Tilbuddene fra hundeskoler og adfærdsbehandlere er ikke altid lige heldige. Som hundeejer kan det være svært at finde den rigtige træner. I Danmark kan alle kalde sig hundetræner eller hundeadfærdsbehandler, uden at have nogen form for uddannelse.

Lydig hund

Her er et par ting, som du bør overveje at spørge vedkommende om, inden du vælger din hundetræner eller adfærdsbehandler. Jeg anbefaler, at du stiller åbne spørgsmål, så de kan forklare dig deres træningsfilosofi i dybden.

  • Hvilken træningsmetode bruger du?
  • Hvad er din uddannelse?
  • Hvilke kurser eller uddannelser har du senest deltaget i?
  • Hvilke træningsredskaber bruger du?
  • Hvilken form for opfølgning bruger du som adfærdsbehandler?
  • Hvilke bøger anbefaler du?
  • Har du et sted, hvor jeg kan se dine træningsvideoer?

 

Undgå forældede metoder

Desværre er der stadig mange, der underviser med en ringe eller forældet viden. De er desværre også med til at holde fast i myterne, og du bør især være opmærksom på at undgå følgende:

Træning, der er baseret på dominans og lederskab
Trænere, som hævder, at de træner positivt, men som ikke bruger godbidder som belønning
Trænere, der forklarer, at de bruger en balance mellem positiv træning og korrigering
Trænere, der ikke vil fortælle dig, hvilke metoder der bruges, og som ikke vil dele sin viden, før du kommer på kursus
Trænere og adfærdsbehandlere, der foreslår irettesættelser eller aflivninger over telefonen
Trænere og adfærdsbehandlere, der garanterer hurtige resultater
Trænere og adfærdsbehandlere, der oplyser at de er autodidakte eller selvlærte.
Tænk, hvis det var dit barn, det handlede om. Du bør stille lige så store krav til din hundetræner, som du vil stille til dit barns pædagog eller lærer.

< FÅ AFLIVET FLERE MYTER